In de afgelopen 5 à 6 jaar heeft het arbeidsrecht in het teken gestaan van modernisering van wetten en besluiten. Zo kwam in 2015 de Wet Werk en zekerheid (Wwz) tot stand en werden wij vanaf 1 januari 2020 geconfronteerd met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).
In de genoemde periode heeft m.n. het ontslagrecht wezenlijke veranderingen ondergaan. Zo heeft de wetgever de zgn. ontslagronden geïntroduceerd en de route naar de beëindiging van de arbeidsovereenkomst gesplitst en gesplitst gehouden. Wat bedoelen we hiermee?
In de wet is opgenomen artikel 7: 669 BW. In dit wetsartikel staan de ontslagronden genoemd. In totaal zijn er 9 ontslaggronden. De eerste 2 gronden (letters a en b) wijzen de weg naar het UWV. Concreet: wanneer bijv. een werkgever vanwege bedrijfseconomische omstandigheden een medewerker moet laten afvloeien, dan dient hij zich te wenden tot het UWV met het verzoek om de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen. Het UWV heeft hiervoor ontslagregels opgesteld.
Ook in de situatie waarin een werkgever te maken heeft met langdurige arbeidsongeschiktheid bij een medewerker, dat wil zeggen langer dan 104 weken, kan de werkgever bij het UWV een verzoek indienen om de arbeidsovereenkomst met deze medewerker via opzegging te doen beëindigen. Op grond van rechtspraak van de Hoge Raad eind 2019, moet de werkgever in een dergelijk geval het verzoek bij het UWV indienen, dan wel via een vaststellingsovereenkomst de arbeidsovereenkomst beëindigen. De Hoge Raad heeft nl bepaald dat zgn. slapende dienstverbanden in strijd zijn met goed werkgeverschap als bepaald in artikel 7: 611 BW.
In dergelijke gevallen moet in beginsel de werkgever aan de werknemer een transitievergoeding voldoen. Sedert 2020 is er echter de mogelijkheid deze transitievergoeding bij het UWV te declareren. Let wel, alleen in die gevallen waar sprake is van beëindiging van het dienstverband op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid (dus langer dan 104 weken en geen zicht op terugkeer in de bedongen arbeid).
De ontslaggronden als genoemd in artikel 7: 669 lid 3 onder c t/m i, leiden naar de kantonrechter. De wetgever is hier streng voor de werkgever: eerst nadat de werkgever er alles aan heeft gedaan de grond/reden weg te nemen om te komen tot beëindiging door bijv. scholing, herscholing, training en/of coaching, is een succesvolberoep op een van de ontslaggronden aan de orde. Dossiervorming derhalve!
Het arbeidsrecht is een fantastisch rechtsgebied, maar wel ook een lastig rechtsgebied. Dat vraagt hulp van deskundigen! Kenniscentrum Arbeidsrecht met kantoren in o.a. Assen, Beilen en Zwolle beschikt over deze deskundigheid en staan u graag bij om het oerwoud van regels te doorgronden. Bezoek onze website www.kenniscentrumarbeidsrecht.nl.
Mr. Peter Raven, Legal Counsel