Bouw Ommelander Ziekenhuis Groningen nog altijd voorspoedig
De nieuwbouw van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda ligt op planning. Eind december 2017 is op basis van gesprekken met de aannemer, de datum van de patiëntenverhuizing vastgesteld: 30 juni 2018.
De komende maanden gaat het ziekenhuis de werkzaamheden in het nieuwe gebouw uitbreiden. Zo wordt het verder ingericht met meubilair en dergelijke. Ook heeft men de tijd tot 30 juni nodig om apparatuur, (software)systemen en applicaties te installeren én te testen. Ook worden medewerkers wegwijs gemaakt in het gebouw en niet te vergeten is er tijd nodig om het gebouw schoon te maken.
Gespecialiseerd verhuizen
Naast deze werkzaamheden op de nieuwbouwlocatie zelf is men intern bezig de verhuizing vanuit de locaties in Delfzijl en Winschoten naar Scheemda voor te bereiden. Het ziekenhuis werkt samen met een gespecialiseerd verhuisbedrijf dat naast de verhuizing van goederen ook de zorg heeft voor het overbrengen van de patiënten op zaterdag 30 juni naar Scheemda. Voor de verhuizing van patiënten worden speciale vrachtwagens ingezet en alles gaat volgens een straks schema waar uiteraard ook veel aandacht is voor het veilig overbrengen. Dus zijn daar ook politie en ambulancevervoer bij betrokken.
In de week van de verhuizing zal men de zorg op de locaties in Delfzijl en Winschoten langzaam en stap voor stap afbouwen. Bij de planning van polikliniek- en onderzoekafspraken en operaties wordt daarmee ook rekening gehouden. Voor de acute en spoedeisende zorg is een aparte planning: deze zorg gaat op zaterdag 30 juni zonder onderbreking over van de locatie in Winschoten naar de locatie in Scheemda. Vanaf het moment dat de eerste patiënt in Scheemda binnen is gebracht, draait het ziekenhuis. Dat wil zeggen: er kan geopereerd worden en de Intensive Care is beschikbaar. Vanaf maandag 2 juli starten ook de poliklinieken en alle andere afdelingen. De zorg zoals die nu op de huidige locaties aangeboden wordt, zal vanaf dan in Scheemda aangeboden worden.
De eerste MRI ‘naar binnen geschoven’
Maandag 22 januari, vroeg in de ochtend werd de nieuwe MRI gebracht en in de loop van de weken erna volgden nog enkele röntgentoestellen waaronder twee T-scanners.. Elk toestel werd door een voor dat toestel gespecialiseerd team van Siemens gebracht en vervolgens ook geïnstalleerd: bij de MRI is het team daar ongeveer een week mee bezig geweest. Daarna volgde de in bedrijfstelling van het toestel.
MRI installeren in een nieuwbouw vraagt veel voorbereiding
Firma Siemens is samen met het ziekenhuis ruim 2.5 jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor de inrichting van een groot aantal van de röntgenruimtes in de nieuwbouw. Zo’n proces begint met keuzes maken voor de verschillende toestellen. Als er sprake is van nieuwbouw dient ook uitgezocht te worden welke randvoorwaarden er zijn als het gaat om de plaats, indeling en inrichting van de ruimte waar deze toestellen komen te staan. In Scheemda betekende dat onder andere dat bij de bouw er grenzend aan de buitengevel van bouwdeel 4 (hotfloor) een extra betonstrook is gelegd om te zorgen dat het zware materiaal niet wegzakt. Maar er zijn aan de gevel zelf ook voorzieningen gerealiseerd voor het naar binnenbrengen van bijvoorbeeld de MRI en CT. De gevel is zo geconstrueerd dat delen hiervan makkelijk verwijderd kunnen worden om deze toestellen in en uit het gebouw te kunnen krijgen. Tijdens de bouw is er veel contact en overleg geweest met de experts die in opdracht van de aannemer de bouwkundige begeleiding voor hun rekening namen.
Kenmerken van de nieuwe MRI
Op de Ommelander Ziekenhuis locatie in Delfzijl staat nu nog een MRI met een standaard tunnel en topprestaties; op de locatie in Winschoten wordt gebruik gemaakt van een MRI met een extra brede, patiëntvriendelijke tunnel. De nieuwe MRI in Scheemda is het neusje van de zalm en ‘’state of the art’’. Het toestel – waarvan eenzelfde in het UMCG staat - heeft een combinatie van de kenmerken van de huidige MRI’s, namelijk topprestaties met een patiëntvriendelijke 70 cm brede tunnel. De nieuwe MRI weegt zo’n 4.5 ton. Het vloeibare helium in het toestel, dat nodig is om de supergeleiding van de magneet in stand te houden heeft een temperatuur van -269 graden. Tijdens het vervoer van de nieuwe MRI vanuit Erlangen in Duitsland naar Scheemda was de spanning en de waterkoeling van het toestel af. Dat kan, maar je moet alles dan wel zo snel mogelijk weer aansluiten. Daarom was het plaatsen van het toestel ook een kwestie van goed plannen. Toen het toestel eenmaal op zijn plek stond, is het team nog zo’n week bezig geweest om het toestel en alles wat daarbij hoort, te installeren en te testen.
De MRI in Delfzijl wordt kort voor de verhuizing overgebracht naar Scheemda en de MRI in Winschoten gaat na de verhuizing terug naar Siemens.