Bouwmaterialen duurder geworden
Door de toegenomen vraag naar bouwmaterialen als staal, koper en hout is de prijs voor deze producten hard gestegen. De productie van deze materialen gaat langzamer – mede door corona – waardoor er schaarsheid ontstaat. Dit heeft als gevolg dat de prijzen stijgen.
Tijdens de coronacrisis kwam de productie helemaal stil te liggen. Bovendien was de verwachting dat er weinig vraag naar bouwmaterialen zou zijn tijdens corona. Dit pakte echter heel anders uit. Er was veel vraag naar bouwmateriaal en het aanbod bleef achter. Niet alleen het bouwen en verbouwen voor particulieren en bouwbedrijven is duurder geworden. Ook het bouwen van woningen is fors in prijs gestegen. Voor een rijtjeshuis zijn de totale bouwkosten gestegen met 37 procent. Het bouwen van een appartement is gestegen met 32 procent. De stijging van de bouwkosten heeft niet alleen te maken met het feit dat materialen duurder zijn geworden. Huizen moeten nu voldoen aan een aantal regels wat betref duurzaamheid en energiezuinigheid. Tel daarbij de schaarste in de woningmarkt op en onderaan de streep kom je uit op een hoger bedrag.
Kiezen voor hout
Het aandeel van hout in de bouw is aan het toenemen. De populariteit voor het gebruiken van hout neemt toe. Hierdoor wordt ook hout steeds duurder. Hout is geschikt voor houtskeletbouw. Doordat het lichter is, heb je minder uitstoot van CO2-uitstoot voor het vervoer en het neemt ook CO2 op. Door te kiezen voor hout kunnen nieuwe woningen sneller en duurzamer worden gebouwd. Hout is veel lichter dan beton. Dit is gunstig voor het vervoeren van het materiaal. Daarnaast kan het veel sneller in elkaar gezet worden. Hiervoor is ook veel minder zwaar materiaal nodig. De vraag is of er wel genoeg hout beschikbaar is en of het wel milieubewust is om hiervoor bomen te kappen. Veel hout dat voor nieuwbouw wordt gebruikt heeft het FSC- of PEFC-keurmerk. Het hout komt uit beheerde naaldbossen in Europa. Het keurmerk garandeert dat voor iedere boom die er gekapt wordt weer een nieuwe boom wordt geplant. Het is ook mogelijk om hout met beton te combineren. Bijvoorbeeld beton voor de fundering. Hout kan oplossingen bieden om duurzamer te gaan bouwen.
Houtbouw duurzaam en snel bouwen
Houtbouw kan een oplossing bieden voor duurzaam en snel bouwen. Daarbij kan er met gebruik van hout sneller worden voldaan aan de nieuwe afspraken om bouw minder schadelijk te maken voor het milieu.
Uit een onderzoek van de provincie Zuid-Holland (BRON) blijkt dat we meer moeten gaan bouwen met hout. Door meer houten huizen te bouwen de komende jaren kan CO2 worden bespaard. Hierbij gaat het dan om hout uit productiebossen met een herbossingspro-gramma. Als het hout dan ook nog uit Nederland komt is er minder energie nodig voor het vervoer. Huizen van hout kunnen makkelijk honderden jaren meegaan. In de situatie waarin Nederland zich nu bevindt, meer bouwen om de woningnood op te lossen en tegelijkertijd minder uitstoten, lijkt kiezen voor houtbouw een goede oplossing. Is de bouw zover om een switch te maken en het bouwen in beton – wat nog steeds goedkoper is maar wel veel zwaarder weegt voor het milieu – op te geven en te kiezen voor hout? Dat zal de aankomende jaren moeten blijken.
Wat kost het bouwen van een huis?
Wil jij weten wat het bouwen van een huis kost? Hiervoor kun je online handige rekentools vinden. Handig om een globaal beeld te krijgen van het bedrag dat ermee gemoeid is om jouw droomhuis te bouwen. De kosten zijn natuurlijk erg afhankelijk van de grootte van je woning en welke materialen je gaat gebruiken.
Wat is duurzaam bouwen en verbouwen?
Zowel in de nieuwbouw als bij het verbouwen van bestaande huizen, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Wat is duurzaam bouwen eigenlijk? Duurzaam bouwen is zodanig bouwen of verbouwen gebruikmakend van gebouwen en de gebouwde omgeving, dat de schade voor mens en milieu in alle fasen van het bouwen zoveel mogelijk beperkt blijft. Maar duurzaam bouwen is ook bouwen en verbouwen met oog voor energiebesparing, een gezond leefmilieu, veiligheid en vermindering van de milieubelasting en daarnaast ook aanpasbaarheid aan de veranderende woonwensen. Het is bouwen op een manier die goed is voor mens en milieu en zo dat bewoners zo lang mogelijk in een woning kunnen blijven wonen, ook wanneer ze ouder worden.
Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden wordt er op een verantwoorde manier omgegaan met het gebruik van grondstoffen, energie, water en de open ruimte.
Energieneutraal bouwen volgens de Trias strategie
De Trias strategie, ook wel bekend als Trias Energetica, geeft ontwerpers en bouwers duidelijke richtlijnen voor het maken van keuzes op het gebeid van energiebesparende maatregelen om energieneutraal te kunnen bouwen. Deze strategie wordt het meest toegepast om energiebesparende maatregelen te nemen. De Trias Energetica kan in drie stappen beschreven worden.
Stap 1: Beperk de energievraag; ga bewust om met het ruimtegebruik en koop alleen wat je echt nodig hebt.
Stap 2: Gebruik energie uit hernieuwbare bronnen; vergeet ook niet gebruik te maken van duurzame materialen.
Stap 3: Gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt; ga zuinig om met deze bronnen.
Wordt een huis gebouwd of verbouwd volgens bovenstaande strategie dan mag een huis het label duurzaam dragen. De duurzaamheid van een woning is wel afhankelijk van een aantal duurzame keuzes die worden gemaakt. Denk aan de woonplaats en het type woning, de uitwerking van het bouwen, de manier waarop de woning wordt gebouwd, de gebruikte bouwmaterialen, de klimaatbeheersing, het waterverbruik en -gebruik, het gebruik en verbruik van energie en de inrichting van de tuin.
Voor het bouwen of verbouwen van een woning is een duurzaam ontwerp onmisbaar. Bij dit ontwerp is het belangrijk dat er gekeken wordt naar het zo optimaal mogelijk gebruikmaken van zonne-energie. Er wordt dus zongericht gebouwd of verbouwd. Daarnaast zijn zaken als een hoge isolatiewaarde om de stookkosten zo laag mogelijk te houden belangrijk. Net als het installeren van een energiezuinige cv-installatie en andere energie winnende of besparende installaties. En het is belangrijk om te kijken op welke manier er waterbesparing kan worden toegepast, bijvoorbeeld door het opvangen en gebruiken van hemelwater. Er zijn gelukkig heel veel mogelijkheden om al deze zaken te realiseren.
We bevinden ons op dit moment in een tijd waarin er veel mogelijk is op het gebied van het zelf opwekken van energie en het zuiveren van lucht en water. Het duurzaam bouwen is nog lang niet uitontwikkeld.