#doeslief
De laatste jaren zijn we geconfronteerd met een fenomeen wat alom wordt afgekeurd en verafschuwd, maar toch komt het steeds vaker voor: geweld tegen hulpverleners. Dat politieagenten, ambulancemedewerkers enzovoort tijdens hun werk worden tegengewerkt met verbaal of fysiek geweld, dat kan niet worden getolereerd. Maar hoe voorkom je het? Wat zijn eigenlijk de oorzaken? Een lastig dilemma, want blijkbaar is het steeds normaler geworden om je compleet abnormaal te gaan gedragen. Geweld, in welke vorm dan ook is gewoonweg niet normaal.
We zijn met z’n allen niet meer zo aardig richting elkaar. Begroeten we de kassière nog als we even gauw wat boodschappen doen? Maak je op z’n minst oogcontact? Ben je nog een heer of dame in het verkeer zoals zou moeten, of vind je vooral jezelf heel belangrijk? En op social media, heb je in een comment wel eens gescholden naar iemand die er een andere mening op nahield? Zulke acties zijn namelijk niet erg aardig. Je weet online nooit wie je allemaal pijn doet met een voor jou onschuldige reactie.
Het zijn misschien maar onschuldige voorbeelden, maar de algehele tendens is dat we steeds moeilijker kunnen accepteren dat andere mensen ook andere meningen kunnen hebben. Krijgen we het slechte voorbeeld uit de politiek mee? Het zou kunnen. De meeste debatten in de Tweede Kamer van de laatste jaren zijn nu niet echt het voorbeeld van hoe het moet. SIRE, die van de ideële reclame, is begin maart een nieuwe campagne begonnen: #doeslief. Doe eens lief, voor degene die de moderne taal nog niet machtig is. Lief doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Lief doen is iedereen accepteren zoals die is. Lief doen is een stapje extra zetten voor degene die het moeilijk heeft. Lief doen is geld geven aan goede doelen. Lief doen is het speeltuintje even verderop weer optuigen, samen met de buren. Lief doen is je rommel in de prullenbak gooien en niet uit het raam van je auto.
Stukken asbest dumpen is niet lief
Ondanks dat het voor veel bewoners langs de N33 een actueel thema is, zijn we voorzichtig met het brengen van nieuws over de toekomstige windparken bij Meeden en omgeving. We beseffen dat deze materie erg gevoelig ligt en we willen niemand tegen de schenen schoppen. Hoewel nieuws ook objectief verteld moet kunnen worden. Dat het voor sommigen erg gevoelig blijkt wel uit het feit dat er onlangs stukken asbest in Delfzijl zijn gedumpt. Als een soort van dreigement richting een betrokken aannemer. Stukken asbest dumpen is niet lief. Wat je ook vindt van de toekomstige windturbines, iedereen heeft recht op een mening. Daar mag je boos over zijn, je mag discussiëren, maar blijf in alles een beetje aardig voor elkaar.