Ga eropuit en beleef de lente in de regio!
Het groen komt heel voorzichtig tevoorschijn aan de takken van de bomen. De krokussen en sneeuwklokjes staan in volle glorie te bloeien. De zon laat zich steeds vaker zien en de temperatuur wordt steeds aangenamer. Het is nog vroeg en de volle lente dient zich binnenkort officieel aan, maar het voorjaar laat zich al voorzichtig zien. Ga eropuit fietsend en wandelend om te genieten van de omgeving en de natuur in de provincies Groningen en Drenthe.
Lekker de wind door je haren voelen, genietend van de weidse uitzichten en de mooie cultuur. Plan eens een mooie fiets- of wandelroute, neem drinken en eten mee om onderweg even bij te tanken en maak er een leuke dag van. Er zijn tal van mooie routes.
Fietsrondje Sellingen
Het dorp Sellingen is in de middeleeuwen ontstaan en ligt in de gemeente Vlagtwedde in de streek Westerwolde aan de Ruiten Aa. Er zijn verschillende campings te vinden en er is een bungalowpark. Een bezienswaardigheid in Sellingen is de Hervormde kerk die waarschijnlijk in de veertiende eeuw is gebouwd. Langs de Ruiten Aa staat een standbeeld. Het beeld staat voor de geweldige inspanningen die geleverd zijn voor de ontginning van Westerwolde die plaatsvond van 1932 tot 1940. Honderden te werkgestelde werklozen kwamen naar deze streken om van het woeste gebied landbouwgrond te maken. Om de mensen zolang mogelijk aan het werk te houden werd het allemaal met de schop gedaan. Het was voor de ongeoefende stadsmensen heel erg zwaar werk. Daarom werd er ook wel gesproken van de hel van Jipsinghuizen. De fietsroute, een rondje Sellingen, voert je verder langs Jipsingboertange en Ter Borg. Het dorp Jipsingboertange ligt als een lint tussen Jipsinghuizen en Mussel. Het dorp ligt op een zandrug, daar dankt het zijn naam ook aan. Het hele gebied is bosrijk. Deze bossen zijn in de jaren dertig aangelegd. Het aanleggen van de bossen gebeurde ook grotendeels als werkverschaffing. De werkzaamheden werden vaak onder slechte omstandigheden uitgevoerd. Grond die niet geschikt was voor landbouw werd gebruikt voor bosbouw. Dit deel van Westerwolde bestond – voordat de werkzaamheden begonnen – uit uitgestrekte heidevelden. In het beekdal hoevenlandschap ligt Ter Borg. Het bestaat uit vier monumentale boerderijen – waarvan de oudste dateert van 1826 – verder staan er een statig renteniershuis en een schaapskooi. De schaapskooi vind je vlak over de brug. In de schaapskooi krijgen de Drentse heideschapen in koude tijden hun lammeren. Rondje Sellingen is een fietsroute van 21 kilometer. Het startpunt is aan de Dorpsstraat in Sellingen – knooppunt 16. Je fietst vervolgens via Ter Borg, Borgerveld en Sellingerbeetse naar Jipsingboertange. Kijk ook op: westerwolde.groningen.nl/fietsen voor nog meer fietsroutes in Westerwolde.
Fietsen en lopen over de langste fietsbrug van Europa
Met een lengte van 800 meter is de Pieter Smitbrug de langste fiets- en wandelbrug in Europa. Op 1 februari 2020 opende gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van Groningen en burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt de brug tussen Winschoten en Blauwestad. De brug verbindt Winschoten en Blauwestad met elkaar en maakt het de bewoners van Blauwestad makkelijker om op de fiets of lopend naar Winschoten te gaan. Andersom kunnen bewoners vanuit Winschoten sneller op de fiets of lopend naar Blauwestad. De drie-en-een-halve meter brede brug bestaat uit vier gecombineerde bruggen en gaat over het Winschoterdiep, de A7, over de ecologische zone en over het Oldambtmeer. De brug is gemaakt van duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk en is voorzien van energiezuinige ledverlichting. De brug is op drie plekken te bereiken. Omdat de brug door een vliegroute van vleermuizen gaat, zijn er op strategische plekken bomen geplant zodat de vleermuizen toch hun weg kunnen vinden en de jachtvelden goed kunnen vinden. Voor vogels hangen er nestkastjes aan de onderkant van de brug en aan de kant van Blauwestad is voor de brug een zandwal gelegd waar oeverzwaluwen kunnen nestelen. Vanaf de brug heb je verschillende mooie uitzichten over Blauwestad en richting Winschoten. Maar ook over natuurgebieden en water. Kom je vanuit Winschoten? Dan kun je nog een mooie fiets- of wandelroute maken door Blauwestad. Kom je in Winschoten aan? Dan kun je een mooie stadswandeling maken of je fietst door langs de verschillende parken en bosgebieden die Winschoten rijk is. Meer mogelijkheden die je kunt opnemen in deze fietsroute vind je op: routeyou.com/nl-nl/route/view/8416423/recreatieve-fietsroute/fietsen-over-de-langste-fietsbrug-van-europa
Wandelen in Appingedam
Een drie kilometerlange wandelroute door het sfeervolle stadje Appingedam. Ooit een bloeiende handels- en vestingstad. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Hier loop je door de smalle straatjes en kleine bruggetjes langs mooie, monumentale panden. In de middeleeuwen was Appingedam naast Groningen de enige echte stad in de provincie. Door de ligging aan de Delf, wat nu het Damsterdiep is, bloeide de handel. De welvaart die ontstond zorgde ervoor dat er stevige conflicten met de stad Groningen ontstonden. Dit resulteerde in rooftochten en belegeringen. Uiteindelijk delfde Appingedam het onderspit. Hierdoor zakte de welvaart weg uit Appingedam. Een enorme krukas op de hoek van de Kniestraat en de Dijkstraat herinnert nog aan de bekende grote motorenfabriek van Brons, die in de vorige eeuw vooral scheepsmotoren bouwde. De hangende keukens en het gasthuis mag je niet missen als je door Appingedam wandelt. Deze beroemde hangende keukens zijn bevestigd aan de panden die stammen uit de tijd dat de stad een belangrijke zeehaven was. Toen deze positie verloren ging, werden de pakhuizen verbouwd tot woonhuizen. In de panden was geen ruimte voor een keuken. Om deze toch kwijt te kunnen, werden ze boven het water gebouwd. Het gasthuis is te vinden aan het einde van de Cornelis Albertsstraat nummer 1. Cornelis Alberts was een rijke inwoner van Appingedam die in 1702 een gasthuis stichtte voor zes ‘eerbare’ weduwen. Op anwb.nl/wandelen/routes/appingedam vind je meer informatie over deze en andere wandelroutes.
Groningse stuwwallen
De Groningse stuwwallen zijn tijdens de ijstijd ontstaan. Het zijn mooie hoogtes in het Groningse landschap. De hoogteverschillen zijn ontstaan doordat het ijs de grond omhoog drukte. Ze lenen zich nu uitstekend voor een heerlijke wandeling. Je vindt er jonge bossen, graslanden en houtwallen. De stuwwallen vind je in de omgeving van Winschoten. Er zijn verschillende gebieden waar je de stuwwallen kunt vinden. Bijvoorbeeld in de Tjamme. In dit natuurgebied komen veel broedvogels voor. In de herfst is het jonge bos de basis voor tientallen lepelaars en in de winter zijn er honderden eenden en ganzen te vinden. Naast het jonge bos vind je hier ook moerassen, graslanden en open water. De vaste bewoners van het gebied zijn de grote zilverreiger, de kwartelkoning, de rietzanger en de porseleinhoen. Wil je het gebied bezoeken? De Tjamme vind je aan de Oudeweg 16 in Beerta. Een ander gebied waar je de Groningse stuwwallen vindt, is het gebied De Hoogte. Hier kun je een historische wandelroute lopen ‘slag bij Heiligerlee’. Op de stuwwallen in dit gebied vond in 1568 de Slag bij Heiligerlee plaats. Het is een beleefroute met spannende houten elementen in het natuurgebied. Wil je meer weten over de wandelmogelijkheden? Kijk dan op: staatsbosbeheer.nl/routes/groningse-stuwwallen/beleefroute-slag-bij-heiligerlee-de-hoogte
Bosgebied Exloërkijl bij Tweede Exloërmond
Een zeventig hectare groot bosgebied vind je tussen Tweede Exloërmond en Valthermond. Langs bospaadjes loop je langs graslandjes en over de begroeide oevers van de veenwijken en zandkoppen. Het is een onverwacht mooi stukje natuur en bestaat uit een grote waterplas, bospaadjes en een bos. Het gebied is eigendom van het Drentse Landschap. Je vindt het recreatiegebied aan de Exloërkijl Zuid 80 in Tweede Exloërmond. Een wandelroute door dit gebied vind je op: wandelmagazine.nu/wandelroute-bosgebied-exloerkijl/
Roldertorenroute
Een fietsroute die over hooggelegen essen, door resten van het beekdallandschap, langs Landgoed Kamsheide en door staatsbossen gaat, is de Roldertorenroute. Tijdens de route kom je nog overblijfselen tegen uit de prehistorie zoals hunebedden en grafheuvels uit de steen- en bronstijd. Vroeger was het zo dat de reiziger zich eeuwenlang oriënteerde op de Roldertoren. De toren van de Jacobskerk in Rolde was in de verre omtrek te zien. Dat is inmiddels niet meer zo. De toren is nu deels onttrokken aan het gezichtsveld door de staatsbossen. Achter de Jacobuskerk zijn twee hunebedden uit omstreeks 3000 v. Chr. te vinden. Wil je meer weten over de bezienswaardigheden van deze route kijk op: anwb.nl/fietsroutes/routes/roldertorenroute
Blijf fit en ga eropuit
Wandelen en fietsen kan bijna altijd en overal. Met fietsen en wandelen breng en houd je je conditie op peil. Het helpt je weerstand te verbeteren en voorkomt diverse ziekten. Ook draagt het bij om beter te slapen. Wil je wat gewicht verliezen, dan hoef je niet meteen naar de sportschool. Begin lekker met fietsen en wandelen. Heb je jaren niet gesport of weinig aan beweging gedaan, dan kun je eenvoudig je eigen tempo bepalen. Bouw het rustig en langzaam op. Wandelen en fietsen zijn allebei vormen van laagintensief bewegen. Hierdoor is er minder kans op blessures. Fiets of wandel alleen of gezellig samen.
Door lekker te bewegen voel je je fitter en energieker. Je krijgt meer zuurstof binnen. Daardoor voel je de energie door je lichaam stromen. Ook belangrijk is dat je tijdens het bewegen je gedachten even verzet. Het geeft je een opgeruimd gevoel in je hoofd. Bewegen draagt ook bij aan een betere huid. Dit komt omdat door meer beweging de doorbloeding beter op gang komt. Een goede doorbloeding geeft een betere conditie van de huid.
Er is minder kans op diabetes en het vermindert stress. Daarnaast krijg je sterkere botten door regelmatig te bewegen. Omdat je conditie sterk verbetert leidt dit ook tot verbetering en fitheid van hart en vaten. Het verkleint de kans op hart- en vaatzieken. Onderzoek wijst uit dat het beter is om de hele dag in beweging te zijn in plaats van één uur heel erg intensief bewegen.
Bewegen is Leuk
Bewegen in de buitenlucht, relaxed fietsen en wandelen geeft plezier. Dat is ook heel belangrijk. Voor jong en oud. Ook kinderen vinden het leuk om een stukje te fietsen of neem ze mee voor een wandeling in het bos. Neem tijdens een wandeling een bal mee zodat je ook nog even een balletje kunt trappen als je op een open veld komt. Er zijn ook tochten die je samen met het hele gezin kunt doen. Er zijn verschillende speurtochten, bijvoorbeeld met een speurkaart en kompas op zoek naar de weg terug door het Nationaal Park Dwingelderveld met de kompastocht Dwingelderveld. Of ga op pad met Brammetje het lammetje en ontdek hoe hij samenleeft met zijn familie en vriendjes. Meer over deze leuke speurtochten vind je op natuurmonumenten.nl/drenthe/speurtochten. Houd ook de actuele maatregen omtrent corona in de gaten en informeer of het bezoekerscentrum open is. Mocht het zo zijn dat dit in verband met corona nog steeds gesloten is dan kun je zelf een speurtocht uitzetten. Dat is natuurlijk superleuk om te doen. Kijk voor tips en hoe je het beste een eigen speurtocht kunt maken op natuurmonumenten.nl/kinderen/zelf-een-speurtocht-uitzetten.
Dobberend op het water
Wil je een keer wat anders? Ga dan varen door de provincie! Ook voor niet bootbezitters zijn er mogelijkheden om varend door de provincie Groningen en Drenthe te gaan. Denk aan het huren van een kano of een klein bootje. De provincie Drenthe heeft ongeveer 174 kilometer vaarwegen in beheer met 106 bruggen. Hiervan zijn 58 bruggen beweegbaar. Verder zijn er 14 gemalen en 19 sluizen. Deze vaarwegen worden vooral door pleziervaartuigen bevaren. Groningen is een provincie die belangrijk is voor de scheepvaart. Zowel voor vrachtschepen als de recreatievaart. Het recreatieseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. De provincie beheert en bedient veel van de bruggen en sluizen. Er is een aantal bruggen en sluizen dat door de gemeenten en waterschappen wordt bediend. Zowel de provincie Drenthe als Groningen leent zich uitstekend voor de pleziervaart.
Vaar bijvoorbeeld vanuit Groningen naar Drenthe en natuurlijk andersom via de vaarverbinding tussen het Drentse Erica en het Groningse Ter Apel. Wat te denken van het vaargebied het Oldambtmeer. Dit vaargebied is geschikt voor zeilboten en kleinere motorjachten. Verder leent het watergebied zich ook uitstekend voor kanoën, vissen en windsurfen. In de zomer vaart er een speciale maaiboot om de waterplanten in toom te houden. Rondom Blauwestad bevinden zich verschillende aanlegmogelijkheden en goed uitgeruste jachthavens. Het gaat dan om Reiderhaven, Havenkwartier Blauwestad en jachthaven Midwolda en Havenbeheer Oldambt. Je kunt zelf een bootje huren. Wil je meer weten over deze mogelijkheden dan kun je contact opnemen met de havenmeesters. De havens beschikken over zeilboten, sloepen en kano’s. Wil je liever niet zelf varen maar wel van een vaartocht genieten? Dan zijn er ook rondvaarten. Vanuit Winschoten kun je een mooie route varen oostwaarts richting de Pekel Aa. In Veendam kun je terecht bij recreatiepark Borgerswold. Hier zijn diverse mogelijkheden voor kanoërs. Bij de Borgerswoldhoeve kun je terecht voor het huren van kano’s. Wil je varen met een gemotoriseerde boot? Dan leent het zeilmeer in Langebosch zich hier uitstekend voor. Verder kun je een mooie vaartocht maken vanaf het Zuidlaardermeer naar het Langeboschermeer in Wildervank. De verbinding tussen het Zuidlaardermeer naar Bareveld maakt deze vaartocht mogelijk. Of vaar door Drenthe op de Turfroute. Je vaart door schitterende natuur en langs de route zijn vele monumenten te bezichtigen. Bekijk de provincie eens een keer vanuit een andere hoek. De route gaat langs verschillende gezellige steden en dorpjes. Een hele belevenis om de wereld eens vanaf het water te bekijken.
Of je door de provincies te voet, fietsend of varend gaat, er zijn ongekend veel mogelijkheden om de provincies Groningen en Drenthe te doorkruisen. Ontdek de mooiste plekjes en geniet van alle mooie natuur en cultuur die ze bieden en houdt daarnaast ook nog je lichaam en geest in goede conditie. Het beste van twee werelden.