Miljoenennota 2019
Voor wie Prinsjesdag onlangs heeft moeten missen en de daaropvolgende Algemene Beschouwingen ook aan zich voorbij heeft zien gaan, geen nood. We zijn zo vriendelijk om alles wat het kabinet voor 2019 voor ogen heeft, samen te vatten in een helder verhaal. De Nederlandse economie blijft groeien.
Huishoudens consumeren meer en bedrijfsinvesteringen stijgen. Het aantal banen neemt toe, waardoor de werkloosheid volgend jaar daalt tot het laagste niveau sinds 2001. De krapte op de arbeidsmarkt neemt hierdoor toe en de lonen trekken aan. Nederlanders zijn positiever over hoe het gaat met Nederland. De economische groei zorgt voor een stijgende koopkracht. Bovendien stijgen de besteedbare inkomens nog extra, doordat Nederlanders een baan vinden, promotie maken of meer uren zijn gaan werken. De huizenprijzen stijgen snel; op een aantal plaatsen zelfs zo snel dat de woningmarkt daar oververhit raakt. De Nederlandse economie is sterk verbonden met het buitenland. Hierdoor profiteert Nederland van de economische groei buiten de landsgrenzen, maar heeft het omgekeerd ook last van internationale onzekerheid. Handelsconflicten, geopolitieke spanningen en de Brexit kunnen de export drukken, boodschappen duurder maken en leiden tot schade voor Nederlandse bedrijven. Ook na voltooiing van de Europese bankenunie en maatregelen op de Nederlandse woningmarkt blijven huishoudens en bedrijven kwetsbaar voor financiële schokken. Door de economische groei stijgen de belasting- en premieontvangsten en dalen de uitgaven aan bijvoorbeeld werkloosheidsuitkeringen. Hierdoor heeft de overheid in 2019 een begrotingsoverschot. De overheidsschuld daalt in 2019 verder, maar deze is nog wel hoger dan voor de crisis (43,1 procent). Met een beheerste schuld schuiven wordt de rekening niet doorgeschoven naar onze (klein)kinderen, zo is het idee. Bovendien betalen we als Nederland zijnde ieder jaar nog steeds 6 miljard euro aan rente over de schuld. Door de schuld af te lossen, geeft het kabinet niet alle extra inkomsten uit die het gevolg zijn van het goede economische tij.
Het kabinet investeert in de samenleving en beperkt de lasten
Het kabinet wil het beroep van leraar aantrekkelijker maken om zo extra mensen voor het onderwijs te winnen. Het kabinet investeert verder in een slagvaardig politiekorps. En de toenemende instabiliteit in de wereld vraagt om extra investeringen in defensie. De totale investeringen bedragen in 2021 ongeveer 8 miljard euro. Dit geld wordt in stappen beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat het doelmatig ingezet kan worden.Beheersing van de zorguitgaven blijft een uitdagingPatiënten kunnen in ons land rekenen op uitstekende zorg, maar die zorg wordt wel steeds duurder. Dat merken mensen in hun portemonnee. Het kabinet heeft daarom diverse maatregelen genomen, waardoor de zorgkosten structureel met 2,2 miljard euro minder hard stijgen. Dit neemt niet weg dat de zorg ook in 2019 de grootste en snelst groeiende uitgavenpost van het Rijk blijft. De beheersing van de zorguitgaven blijft daarom ook voor de toekomst een uitdaging.
Het kabinet bouwt de gaswinning in Groningen af en stopt uiterlijk in 2030
Ook investeert het kabinet vanaf 2019 200 miljoen euro per jaar in de regio Groningen. De veiligheid en het welzijn van inwoners in het aardbevingsgebied stonden bij deze keuzes voorop. Het besluit heeft ook budgettaire consequenties. In 2019 heeft het kabinet hiervoor in totaal 300 miljoen euro vrijgemaakt, oplopend tot 1,5 miljard in 2023. De extra uitgaven heeft het kabinet kunnen inpassen doordat de uitgaven, vooral aan zorg, sociale zekerheid en rentelasten op de overheidsschuld, lager zijn dan verwacht.
Wie werkt wordt daarvoor beloond
Vanaf volgend jaar betalen Nederlanders minder inkomstenbelasting door het nieuwe tweeschijvenstelsel, een hogere algemene heffingskorting en een hogere ouderenkorting. Om dat te kunnen financieren, verhoogt het kabinet het lage btw-tarief van 6 procent tot 9 procent en stijgen de milieubelastingen, waardoor de vervuiler meer gaat betalen. Per saldo dalen de belastingen ten opzichte van het basispad. Dit pakket van lagere belastingen op werken en ondernemen en hogere belastingen op consumptie en milieuvervuiling geeft huishoudens meer te besteden en verhoogt de economische groei.
Daarom verlaagt het kabinet de tarieven van de vennootschapsbelasting (vpb), in combinatie met een bredere belastinggrondslag. Ook zorgt het kabinet ervoor dat het voor bedrijven fiscaal minder aantrekkelijk is om schulden te maken. Daarnaast schaft het kabinet de dividendbelasting af om hoofdkantoren van grote bedrijven hier te houden of aan te trekken. Een nieuwe bronheffing op rente, royalty’s en dividenden pakt belastingontwijking en belastingontduiking aan. Bedrijven die niets toevoegen en alleen mazen in de wet zoeken om hun belastingdruk te verlagen, hebben zo minder te zoeken in Nederland.
Vertrouwen in de toekomst
Door in te spelen op trends als vergrijzing, globalisering, digitalisering, klimaatverandering en technologische ontwikkeling, kunnen burgers en bedrijven profiteren van kansen en kan het kabinet burgers helpen het hoofd te bieden aan onzekerheden die ook gepaard gaan met die trends. Met aangepaste arbeidsmarktwetgeving, een versterkt pensioenstelsel en ambitieuze klimaatdoelen blijft Nederland ook in de toekomst een goede plek om te wonen, te werken en te ondernemen. Het kabinet zoekt naar zowel maatschappelijk als politiek draagvlak voor zijn hervormingsagenda. Die aanpak overbrugt tegenstellingen en zorgt ervoor dat Nederlanders in vertrouwen samen stappen zetten voor het Nederland van de toekomst. (bron: Rijksoverheid)