Wat doet een tandprotheticus?
Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van uitneembare gebitsprotheses. Hiervoor is de tandprotheticus niet alleen technisch, maar ook paramedisch opgeleid. Men heeft voor een volledig kunstgebit geen verwijzing nodig van een tandarts of huisarts. De tandprotheticus kan ook zelfstandig gedeeltelijke protheses, frameprotheses en overkappings-protheses op wortels of implantaten maken. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van een tandarts of een implantoloog. De tandprotheticus kan u daarbij begeleiden, verwijzen en nadien behandelen. En voor het advies hierover kan de tandprotheticus u altijd adviseren.
Multidisciplinair samenwerken is een pré
Het multidisciplinair samenwerken met collega’s binnen de zorg is een pré. Waar de tandarts en tandtechnieker voorheen samen vervaardigden en moeten samenwerken, daar kan de tandprotheticus de werkzaamheden volledig zelf uitvoeren. De tandprotheticus is dan ook breder opgeleid en als enige gespecialiseerd in het aanmeten van een uitneembare prothetische voorziening. De patiënt staat daarbij altijd centraal en het individualiseren van elke wens kan leiden tot een prachtig eindproduct. Hierbij hebben de behandelaar en de patiënt elkaar nodig in het gehele traject. Ook na de behandeling tijdens de nazorg. De nazorg wordt vaak onderschat, dit is echter het allerbelangrijkste volgens Soeters.
Goed gebit op oudere leeftijd belangrijk
Tandprothetische Praktijk Pim Soeters is op dit moment vooral werkzaam met een mondzorgteam bestaande uit een tandarts en mondhygiënist in de ouderenzorg. Als ambulante tandprotheticus in de ouderenzorg werkt Soeters binnen verschillende woonzorgcentra van Treant, WLZ-instellingen en bij de mensen thuis. “Mensen denken misschien dat het voor de oudere generatie niet meer nodig is om een goed gebit te hebben. Maar ook voor deze groep mensen is het van groot belang dat zij een goed functionerend gebit hebben,” zegt Pim Soeters. “Een goed zittende gebitsprothese zorgt ervoor dat het eten goed vermalen kan worden en voorkomt daarmee dat iemand zich snel verslikt, aan gewicht afname lijdt en soms ongelukkiger in het leven kan staan. Mensen kunnen ook meer van het eten genieten als ze goed kunnen kauwen. Daarbij is het van invloed op kauwfunctieherstel en draagt het bij aan het verbeteren van iemands spraak en nog belangrijker, het sociale leven.”
Praktijk openen in Zuidlaren
Met het openen van een praktijk in Zuidlaren wil Soeters meer mensen kunnen bedienen. Hij blijft het wel belangrijk vinden dat hij nog steeds de oudere generatie thuis kan opzoeken en helpen. Pim Soeters: “Ik zal zeker nog een dag of twee in woonzorgcentra gaan werken. Dat blijf ik belangrijk vinden om ook de oudere generatie te kunnen blijven helpen. Zij hebben ook recht op een goed gebit, ook op hogere leeftijd”. Op de vraag wanneer de praktijk opengaat zegt Pim, “Het is nu wat lastig om te zeggen natuurlijk hoe het allemaal gaat verlopen met het coronavirus waar we nu mee te maken hebben. Vooralsnog ga ik ervan uit dat ik in april dit jaar open kan gaan.”
Tandprothetische Praktijk Pim Soeters
Hesselterbrink 398 7812 EK Emmen
Tandprothetische Praktijk Zuidlaren
Annerweg 32 C 9471 KV Zuidlaren
06 20 500 541
info@soeterstandtechniek.nl
www.soeterstandtechniek