We mogen weer! Maar hoe vrij zijn we eigenlijk?
‘We mogen weer’, een uitspraak die we veel horen en gehoord hebben de afgelopen twee jaar op het moment dat er weer coronamaatregelen werden versoepeld. We mogen weer. Ook nu is het sinds een periode weer zo dat we weer meer mogen. Het roept een gevoel van vrijheid op. Best bijzonder omdat we toch eigenlijk in een vrij land leven. Maar het begrip vrijheid kent toch zijn beperkingen. Binnen de huidige vrijheid zijn er nog steeds grenzen.
Wat te denken van het feit dat het leven een flink stuk duurder is geworden. Dit levert voor een aantal mensen grenzen op waar ze tegenaan lopen. Kunnen ze de energierekening nog betalen, hoe gaat het met het betalen van de benzine? In het Centraal Economische Plan 2022 kunnen we lezen dat de wereldwijde economische schokken door de coronapandemie sporen nalaat in de oplopende inflatie. Ook de Russische inval in Oekraïne werkt door op economisch vlak. Dit heeft vooral betrekking op stijgende energieprijzen, maar wellicht voor nog meer stijging in prijzen van bepaalde producten gaan zorgen.
Het stijgen van de energieprijzen komt boven op de forse inflatie waar we mee te maken hebben. De huidige inflatie van Nederland behoort op dit moment tot de hoogste van Europa, waarbij de koopkracht gemiddeld 2,7% daalt. Hoe het allemaal precies gaat uitpakken, dat weet niemand. Het kabinet heeft aangegeven maatregelen te treffen om de hoge leefkosten op te vangen. Met name voor mensen met lage inkomens is het moeilijk om alles te kunnen blijven betalen. Wat kun je zelf doen om geld te besparen?
– Kijk eens welke abonnementen je allemaal hebt lopen. Zitten daar misschien abonnementen tussen waar je maar zelden gebruik van maakt? Dan kun je deze stopzetten. In een aantal gevallen kun je abonnementen maandelijks opzeggen. Op het moment dat het wel goed past, kun je het heel gemakkelijk weer activeren. Om op je brandstoffen te besparen kun je eens kijken hoe vaak je de auto pakt en of dit altijd nodig is. Misschien kun je een aantal dagen in de week op de fiets naar het werk? Of doe je wat vaker lopend of met de fiets je boodschappen? Je kunt dan misschien niet alles in één keer meenemen, maar dat heeft dan ook weer als voordeel dat je extra in beweging komt. Kijk ook eens naar je energieverbruik. Kan het misschien allemaal wat minder? Staan er apparaten op stand-by die ook uitgezet kunnen worden? Kun je misschien nog besparen op je verlichting door led-verlichting te gebruiken? Branden lampen in ruimtes waar eigenlijk niemand is, dan kun je ze uit doen en alleen aan doen op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Misschien worden alle ruimtes in het huis nu verwarmd, maar is daar ook nog winst te halen door te kijken of dit allemaal nodig is. Wees kritisch op het doen van boodschappen.
Heb je allemaal A-merk producten ga eens kijken welke je kunt vervangen voor de goedkopere huismerken. Probeer uit welke je lekker vindt en ga dan voor het alternatief. Misschien wordt er veel eten weggegooid, zonder dat je er echt bij stil hebt gestaan. Let daar eens op, eten dat over is kun je eventueel invriezen voor een volgende keer. Of bereid je eten op zo’n manier dat je genoeg hebt voor wat er nodig is, zodat er niets of maar heel weinig overblijft. Al het eten dat eigenlijk te veel bereid wordt is allemaal weggegooid geld. Waar ook nog naar gekeken kan worden, op het moment dat je zin hebt om iets nieuws te kopen, is of het écht noodzakelijk is dat je het koopt. Of zou je het gewoon ook niet kunnen doen en over een half jaar nog eens kijken? Impulsaankopen zijn vaak niet echt urgent en daar kun je ook nog wel even mee wachten. Ook dit zijn extra overwegingen die je kunt maken. Lukt het niet om rond te komen? Trek tijdig aan de bel. Het is niet erg om hulp te vragen. Juist niet. Doe het vooral. Het voorkomt erger. Neem contact op met mensen die je kunnen helpen om inzicht te geven in je financiën en die met je meekijken hoe je alles op orde kunt houden of weer kunt krijgen. Natuurlijk is het niet leuk dat je het moeilijk hebt. Maar kom vooral in actie. Door dit tijdig te doen wordt erger voorkomen.
Dat de coronamaatregelen (grotendeels) zijn vervallen is erg fijn. Dat we tijdens het voorjaar lekker een terrasje kunnen pakken, dat is zeker genieten. Of naar een mooi concert of een voorstelling kunnen in het theater. Aan de andere kant is er de schaduwkant van het financiële tekort en de schaarsheid van bepaalde grondstoffen. Niet geheel onbelangrijk om ook hier bij stil te staan. Elkaar blijven steunen en respecteren is en blijft belangrijk. Kijk eens om je heen, misschien zijn er mensen die je kunt helpen. Loop je zelf ergens tegen aan, zoek contact en als het nodig is, vraag om hulp. Laten we vooral verbinden met elkaar. In feite heeft iedereen er mee te maken. Alleen pakt het voor de één anders uit dan voor de ander. Zo is het ook altijd geweest en zal het misschien ook wel altijd zo blijven.
Het leven is een golvende beweging en is altijd onderhevig aan veranderingen. Ook de situaties waar we ons nu in bevinden. Het zal op een gegeven moment weer een andere koers gaan varen. Welke dit zal zijn, dat kunnen we nu nog niet weten. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vergeet daarbij de ander niet. Probeer je gezondheid op pijl te houden zowel lichamelijk als geestelijk. Dit maakt je sterk en geeft je de kracht om te blijven staan. Probeer te kijken naar wat wel kan, naar wat er wel is en laat dat wat niet mogelijk is los. Het komt wel weer op je pad zodra de tijd rijp is.