Werkdruk en personeelstekort ziekenhuizen
Met de komst van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda zijn de ziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl gesloten. Vorig jaar juni was de grote verhuizing van patiënten van het Lucas ziekenhuis in Winschoten en het Delfzicht ziekenhuis in Delfzijl, zij verhuisden naar de nieuwe locatie in Scheemda.
Daarmee was de sluiting van twee streekziekenhuizen een feit. In 2016 waren de bouwwerkzaamheden voor het Ommelander ziekenhuis in Scheemda begonnen. Door de sluiting van de streekziekenhuizen in Winschoten en Delfzijl heeft de Ommelander servicepunten geopend in Veendam en Delfzijl. Hier heeft een aantal specialisten spreekuur. Het doel van deze locaties is om de zorg van het ziekenhuis, waar mogelijk, dichtbij de patiënt te brengen. Denk bijvoorbeeld aan herhalings-/ of controlebezoeken. Het is dan niet altijd nodig om naar Scheemda te reizen. Het verschilt per locatie welke spreekuren er zijn en wat de omvang van het servicepunt is.
Stakingen ziekenhuispersoneel
De gezondheidszorg staat onder druk, ook in ziekenhuizen. In september staakte het personeel in Scheemda. Zij voerden actie voor een betere CAO. Het was het begin van acties van andere ziekenhuizen die nog volgen. Zorgbonden eisen, naast een salarisverhoging van 5%, een extra toeslag op loon wanneer er op korte termijn beroep op medewerkers wordt gedaan, zoals tijdens het draaien van overuren. Ook willen de bonden afspraken over arbeids- en rusttijden en over het behoud van medewerkers.
De steeds toenemende werkdruk door o.a. personeelstekort, zorgt ervoor dat medewerkers zelf ziek worden omdat ze de druk niet meer aankunnen. Hierdoor is het soms niet mogelijk om alle bedden te kunnen bedienen en worden er ‘bedden gesloten’. Door de druk is er ’s nachts vaak geen mogelijkheid om een pauze te nemen en overdag geen tijd om te lunchen in de kantine. Studenten zien dit ook, het is niet motiverend. Er zijn studenten die stoppen en ervoor kiezen om verder te gaan in de buurtzorg. Veel jonge medewerkers zijn de dupe van de toenemende druk. Steeds vaker zouden jongeren door de personeelstekorten al op hun eerste werkdag de verantwoordelijkheid krijgen over een hele afdeling.
Medewerkers belanden vaak in een negatieve spiraal
De komende weken zullen er meer acties volgen. In totaal zullen 17 ziekenhuizen, verspreid over heel Nederland, hieraan meedoen. Steeds meer personeel in de zorg heeft last van psychische klachten. Uit een analyse door ledencollectief IZZ blijkt dat in de afgelopen vier jaar het aantal medewerkers dat psychische zorg ontving met veertig procent is gestegen. Medewerkers belanden vaak in een negatieve spiraal. Door werkdruk vallen er mensen uit, hierdoor wordt het werkklimaat slechter en vallen er nog meer mensen uit. Het probleem wordt dan alleen maar groter.
Het is van groot belang dat een oplossing wordt gevonden om personeel te behouden en goede zorg te kunnen garanderen. Het verzuim kost honderden miljoenen per jaar.