Windparken en zonnepanelen: op naar duurzame energiebronnen
In Nederland investeren bedrijven massaal in zonne-energie. Dit blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In de tweede helft van 2016 werd er bijna een miljard euro uitgekeerd aan subsidie. Dit jaar is al voor maar liefst 3,2 miljard subsidie aangevraagd (zie nos.nl).
Het klimaat verandert. De aarde warmt op, de poolkappen smelten en de zeespiegel stijgt. De grote boosdoener van de klimaatverandering is de verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, gas en olie. De effecten van de opwarming van het klimaat zijn groot en leiden tot extreem weer zoals stormen, meer neerslag en droogte. De opwarming zorgt voor het smelten van ijs in de poolgebieden en dat zal uiteindelijk leiden tot stijging van de zeespiegel. Laag gelegen landen zoals Nederland kunnen in de toekomst onder water komen te staan. Kortom: de overgang naar duurzame energiebronnen, zoals windenergie en zonne-energie, is nodig. Op dit moment is twee procent van de in Nederland opgewekte elektriciteit afkomstig van zonne-energie, maar dat percentage zal waarschijnlijk snel toenemen.
Schone energie
Windmolens en zonnepanelen geven schone energie. Zonnepanelen zetten licht direct om in elektriciteit: zonnestroom. De opgewekte zonnestroom wordt ter plekke gebruikt en het overschot wordt geleverd aan het elektriciteitsnet of opgeslagen in accu’s. Zonne-energie is naar verwachting de belangrijkste duurzame bron in de toekomst. Het geeft nauwelijks CO2-uitstoot én raakt nooit op. Het bekendste gebruik zijn de zonnepanelen, maar er zijn ook andere manieren, zoals het verwarmen van water met zonneboilers. Beide varianten zijn goed voor het milieu en zorgen daarnaast voor besparing op energiekosten. Windenergie is ook een vorm van energie, die nooit opraakt, het is altijd beschikbaar. De wind duwt de rotorbladen, of wieken, van de turbine omhoog waardoor een roterende beweging ontstaat. Een generator zet deze beweging om in elektriciteit. Windmolens wekken dus stroom op zonder de lucht te vervuilen en zonder grondstoffen op te maken. Daarnaast worden ze steeds efficiënter: grote, moderne windmolens op een windrijke plek kunnen qua prijs al concurreren met ouderwetse grijze centrales.